यो खाना एक साथ मिसाएर खाँदा स्वास्थ्य को लागी हुन्छ धेरै खतरनाक
यो खाना एक साथ मिसाएर खाँदा स्वास्थ्य को लागी हुन्छ धेरै खतरनाक
स्वस्थ जीवनको लागि स्वस्थ आहार पनि महत्त्वपूर्ण छ। जब खानेकुराको कुरा आउँछ तब मिसाएर खाइने खानेकुराले महत्वपूर्ण भूमिका निभाउँछ । प्राय: हामी खाने बेलामा के के खाने भनेर विशेष ध्यान दिदैनौं। तर, आयुर्वेदका अनुसार, त्यस्ता धेरै नियमहरू छन् जाे खानाको सम्बन्धकाे बारेमा भनिएको छ, जुन पालन गर्न अत्यन्त महत्त्वपूर्ण छ।
वास्तवमा, जानकारीको अभावको कारण, धेरै पटक हामी यस्ता चीजहरू खान्छौं जुन शरीरलाई हानिकारक गर्दछ। गलत खानाकाे संयोजनले एक व्यक्तिको शारीरिक र मानसिक दुबै स्वास्थ्यलाई असर गर्छ। यस्तोमा खानपिनका सही चिजको तालमेल हुन आवश्यक छ ।
फल
आयुर्वेदका अनुसार फलफूलका साथैमा अन्य खाद्य पदार्थहरू खानु गलत मानिन्छ। फलमा प्राकृतिक चिनी हुन्छ, जसको कारण तिनीहरू धेरै छिटो पचाउँछन्। फ्याट, प्रोटीन, र स्टार्चले भरपुर खाद्य वस्तुहरूलाई बढी पाचन आवश्यक पर्दछ। तसर्थ, यदि तपाइँ खाना पछि फल खानुहुन्छ, त्यसो भए पचाउन गाह्रो हुनेछ र तपाइँ यसको पोषक प्राप्त गर्न सक्षम हुनुहुने छैन।
खाना
आयुर्वेदका अनुसार ताजा खाना प्राण (जीवन शक्ति) र पौष्टिक तत्वहरूले भरिएको छ। भण्डार गरिएको खानामा पोषक तत्वहरू घट्न थाल्छन्। यसलाई पचाउन अलि गाह्रो हुन्छ। त्यसैले लामो समयसम्म पकाएर राखेकाे खाना नखानुहाेस।
चिया
चियामा क्याटेचिन्स भनिने फ्लाभोनोइडहरू हुन्छन् जुन मुटुका लागि लाभदायक मानिन्छ। जब दूध चियामा मीसाइन्छ, दुधमा भएकाे केसिन प्रोटीनले क्याटेचिन्सको मात्रालाई कम गर्दछ। त्यसकारण, चिया र दुध एकैसाथ लिनबाट जोगिनुहोस्।
केरा
आयुर्वेदका अनुसार दूध र केरा मिसाउदा सबैभन्दा भारी खाना हुन्। तिनीहरूलाई सँगै सेवन गर्दा शरीरमा विषाक्त पदार्थहरू हुन सक्छ। यदि तपाईं केरा र दुध मिसाएर पिउन मनपराउनुहुन्छ भने, त्यसमा इलायची र जायफल मिलाउनुहाेस। अन्यथा, यो पचाउन गाह्रो हुन सक्छ।
आइसक्रिम
खाना खाएको बेला वा तुरुन्तै चिसो पेय पदार्थ , आइसक्रिम वा फ्रिजमा राखेकाे दही पिउँदा पाचन शक्ति कम हुन्छ। यसले पाचन समस्या, एलर्जी र रुघा–खोकीको हुने जोखिमलाई बढाउँछ।
तुलसी
यदि तपाईं श्वासप्रश्वास वा भाइरल संक्रमणको लागि के तुलसी क्याप्सूल वा ट्याब्लेटहरू लिइरहनुभएको छ भने तुरून्त दूध पिउनबाट जोगिनुहोस्। दुई बीचमा ३० मिनेटको दूरी राख्नुहोस्।
दूध
दुध कहिले पनि अन्य खाना सँग खानु हुँदैन। दुध आफैंमा एक सम्पूर्ण भोजन हो। दूध, मासु, अण्डा, नट आदिमा पाइने प्रोटिनको तुलनामा यो पूर्ण रूपमा भिन्न प्रोटीन हो। त्यसैले दुध अन्य खाद्य वस्तुहरूको साथ खान्दैन। किनभने यो पचाउनलाई समय लाग्छ।
तरल खाना
आयुर्वेदका अनुसार कुनै पनि तरल खाद्य पदार्थ ठोस चीजहरूको साथ लिन हुँदैन। तरल पदार्थहरू तुरुन्त आन्द्रामा जान्छन् र सबै पाचन एन्जाइमहरूको दक्षता कम गर्दछ, अपचको समस्या उत्पन्न गर्दछ। तरल चीजहरू कम्तिमा पनि खाना खानु अघि २० मिनेट वा खाना पछि एक घण्टा पछी लिन सकिन्छ।
तातो पानी
खानाको समयमा तातो पानीले अपचलाई बढाउन मद्दत गर्दछ। धेरै चिसो पानी पनी नपीउनुहोस् किनभने शरीरले यसलाई पचाउनको लागि थप प्रयास गर्नुपर्दछ। तसर्थ, खानाको समयमा वा खाना पछि तुरुन्तै पानी पिउनु हुँदैन।
दही
मोहीले पाचनमा मद्दत गर्छ जबकी दही पचाउन भारी हुन्छ । दिउँसोको समयमा दही खानु राम्रो मानिन्छ । किनभने यतिबेला पाचन क्षमता सबैभन्दा बलियो हुन्छ । दही अम्लीय प्रकृतिको हुन्छ । आयुर्वेदका अनुसार दहीले पित्त र कफ बढाउँछ किनभने यसले पेटमा अत्यधिक गर्मी पैदा गर्छ । दही पचाउन भारी हुन्छ र यसले कब्जियतको समस्या पनि हुनसक्छ । त्यससैले कमजोर पाचन भएका मानिसहरुले राती यसको सेवनबाट बच्नुपर्छ ।
चेतावनी: कागती पानीको अत्यधिक सेवनले फाइदाको सट्टा हानि हुन सक्छ यी समस्याहरू हुन सक्छ